Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Kasım 2015 Cuma

Truth-Gizli dosya


Truth - Gizli Dosya




Yönetmenliği ve senaryosu James Vanderbilt'e ait olan Truth-Gizli Dosya filmi  Truth and Duty' adlı kitaptan uyarlanmış olup başrollerinde Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Topher Grace, Elisabeth Moss yer almaktadır.





Gizli Dosya, ABD Medya Tarihi'ne geçen gerçek bir olayın; CBS televizyonunda uzun yıllar boyunca yayınlanan ve büyük ilgi gören '60 Minutes' adlı haber programı ekibinin, 2006 yılında görevden alınmasıyla sonuçlanmasının ayrıntılı öyküsünü anlatıyor.

CBS yapımcısı Mary Mapes çok başarılı bir televizyoncudur ve şimdiye dek birçok gizli kalmış gerçeği cesurca ele almış olup bu anlamda büyük bir ün kazanmıştır. Daha önce Ebu Garib Hapishanesi'ndeki işkence skandalını ortaya çıkararak büyük sükse yapmıştır.Seçim öncesinde yine önemli bir haber yapmak istemektedir. Emekli bir asker tarafından kendisine çok ciddi bir iddia içeren belgeler ulaştırılır. İddiaya göre kongre üyesi George Bush'un oğlu ABD eski başkanı George W. Bush’un Vietnam Savaşı döneminde aile bağlantılarını kullanarak askerlik görevini yerine getirmediğine dair bazı kayıtlar eline geçer ve   topladıkları belgeleri 2004 yılında başkanlık seçimlerine bir kaç ay kala CBS ‘de kamuoyuna sunar.




Durum şöyle de özetlenebilir: Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Başkanın askerlik görevlerini yerine getirip getirmemesinden ziyade, bir belge üzerindeki ince detayların(belgelerin hangi tarihte yazılmış olduğu,imza örnekleri ,nokta,virgülüne kadar üzerinde durulmuş olması) anlam katmış filme. Zira ispat edilmesi gereken yükümlülülükler var.

Bu film, haber sunumlarının önemini ve  nasıl yapıldığını  anlatıyor. Kısacası bir konu gerçekten sağlam bilgilere dayanılarak sunulmalıdır!  
Filmi izleyince kamera arkasını merak ettim ve  edindiğim bilgileri  altta paylaştım.Robert Redford’un neden başrole uygun görüldüğünü araştırdım.

Vanderbilt şöyle anlatıyor: "Bu filmdeki oyuncu seçimlerinin en zoru, Dan Rather'dı. Amerika'da onun sesini dinleyerek büyüdüyseniz, bu tarihinizin bir parçasıdır. Dan bir odaya girdiğinde, oranın ağırlık merkezi olur. Bizim de böyle ağırlığı olan birine ihtiyacımız vardı. Bir efsaneyi, bir efsane oynamalıydı."

Robert Redford olayı şöyle hatırlıyor: "Komikleştirmeden kişinin özünü aktarmam gerektiğini düşündüm. O çok efendi, düzgün biri; olayları kurcalamak isteyen karanlık bir yanı vardı ve bir şeyleri rahatsız etmeyi önemsemiyordu. Ancak yüzeyde çok ağırbaşlı, eski moda ve kibar biri."
Redford şöyle anlatıyor: "Rather'ın özünü kavramanın bir yolu da onunla, Cate'in canlandırdığı Mary Mapes arasındaki ilişkiyi geliştirmekti. Onların sadakati filmin özüydü."
 

Vanderbilt şöyle anlatıyor: “Ben de CBS skandalından herkes kadar haberdardım ama haberi okuduğumda, perde arkasında aslında neler olduğunu bilmediğimi fark ettim. Sinemasal açıdan, perde arkasındaki dünyada olmanın nasıl olacağını, zirveye çıkmış ve dibe vurmuş deneyimli gazetecilerin gözünden görmenin nasıl olacağını hayal ettim.”

vanderbilt'in senaryosunun ve TRUTH'un doğruluğu sorulan Dan Rather şöyle diyor: "Sadece çok doğru olmakla kalmıyor, şaşırtıcı derecede doğru." 

Oyuncu kadrosuna Blanchett'in dahil edilmesi ise şöyle izah edilmiş."Listemizin en tepesinde Cate Blanchett vardı ama ona olabilecek en kötü zamanda görüşmeye gittik - Blue Jasmine'le En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandıktan sonra. Ona dünyadaki her şey teklif ediliyordu, diğer yandaysa ilk kez yönetmenlik yapacak olan Jamie vardı. Ama Cate senaryoya dönüş yaparsa - ki yaptı - durumu izah edebilirdik. Cate, Jamie'nin yönetmenliğe katacağı vizyona tepki veriyordu." 

Blanchett şöyle diyor: "Genelde senaryoları çok yavaş okurum, ama Jamie'nin TRUTH senaryosunu tek seferde okudum. Bir başladınız mı, kaptırıyorsunuz. Gerçek hayattaki kahraman için de böyle bir tecrübe olmuştur. Beni ele geçirdi."


Zaferden çöküşe giden olaylar içinde, TRUTH'ta Mapes ve Rather arasında kopmayan saygı ve sevgi bağı var. 
"Adeta bir baba-kız ilişkisi" diyor Vanderbilt. 


Hiç yorum yok: