Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Kasım 2015 Pazartesi

Secret in their eyes/Gizemli Gerçek




Secret in their Eyes/Gizemli Gerçek

Başrollerini Julia Roberts(Jess Cobb), Nicole Kidman(Claire Sloan) ve Chiwetel Ejiofor'un(Ray Kasten) paylaştığı "SECRET IN THEIR EYES / GİZEMLİ GERÇEK"filminin yönetmeni ve senaristi ise Billy Ray.
Filmde 1 cinayet, 3 arkadaş, 13 yıl sonra ortaya çıkan bir gerçek var.
Filmin sonuna dair  aslında ne olacağı repliklerde hep mevcut. Dikkatle izledim, dinledim ve sonunda parçaları bir yapboz /puzzle misali birleştirdim. Size de tavsiye  ederim .O yüzden bu defa yazıma böyle başlamaya karar verdim. Yok canım bunu da yapmamıştır dedim ,demesine ama söylenen her kelimeyi ardarda yerleştirince alternatifsiz  tek sonuç çıkıyor .Siz de giderseniz benim gibi parçaları birleştirin. Bakalım film sizin takibinize göre nasıl bitmeli? 
Konuya gelince;bölge savcılığı dedektifi Jess Cobb, FBI dedektifi Ray Kasten ve bölge savcısı yardımcısı Claire Sloan kendi alanlarının yükselen isimleridir.Üçü de 11 Eylül saldırıları sonrası Los Angeles merkezli terörle mücadele timine seçilmişlerdir. Ray ve Jess bir cinayeti araştırmakla görevlendirilirler ve olay mahalline gittiklerinde kurban, Jess'in kızı Caroline'dir! Ray ve Jess, katili bulup, adalete teslim etmek için Claire ile iş birliği yapar. Fakat şüpheli, tanık koruma programında olan ve serbest bırakılmış bir federal tanık çıkar. Aradan 13 yıl geçmiştir . Ray hayatına başka bir şehirde devam etmektedir. Geçen zaman üçünün de, yaralarını iyileştirmemiştir . Özellikle Jess Cobb’un hayatı durmuş gibidir.  Ray, olaya dair yeni bir ipucu bulunca Los Angeles'a döner ve Claire'i dosyayı yeniden açmak için ikna eder. Bunu Jess’ten izin alarak yaparlar. Dosyanın yeniden açılması en çok Jess’i sarsacaktır. Yine ve yeniden kızını kaybetmiş olmanın  acısını yaşayacaktır.

Üstelik Ray'in Claire'e duyduğu ilgi yeniden alevlenir. Katilin peşine kendi yöntemleriyle düşerek güç birliği yaparlar. Çünkü ellerinde polis teşkilatını 13 yıl sonra davayı tekrar açmaya ikna edecek yeterli kanıt bulunmamaktadır.   

Filmde geçmiş ve şimdiki zamana ait gelişmeler çok güzel kurgulanmış. Rahatsız edici ya da kafa karıştırıcı hiçbir geçiş olmadığı (flashback)gibi, hiç bir soru işareti bırakılmamış.

Ben bir cümlemle karşımdakinin beni çok net anlamasına önem veririm. Amerikan sinemasını bu yüzden çok seviyorum. Bir şeyi anlatmak için 5 ayrı cümle kurmuyorlar. Az, öz ve net.  
Filme bu ad gözleriyle anlaştıkları için verildiği kanısındayım.
Oyunculuğa dair ise  Julia Roberts kızının cesedini bulduğu sahneyi harikulade oynamış. O andan itibaren  ise, tüm filmi makyajsız ve yaşayan bir ölü gibi bitirdi.

Chiwetel Ejiofor (Ray Kasten) ise en az Roberts kadar iyi oynamış. Katili bulmakla ilgili sarfettiği zaman ve efor gerçekten kayda değer. Bakışlarıyla ifade ettiği duyguları ile içimi acıttı. Başrol oyuncusu olarak boşuna BAFTA ödülünü almadığını düşünüyorum.(British Academy of Film and Television Awards= Britanya Film ve Televizyon Ödülleri Akademisi)

Nicole Kidman ekip arkadaşlarına sıcak ama mesafeli duruşuyla destek verir durumda. Filme olağanüstü bir oyunculuk katkısı yok.
 Aksiyona ve gerilime hazır olun. Filmi dikkatli dinlemezseniz sonucu görmeden tahmin edemezsiniz. Sonu için size bir detay vereyim. Yapılan makyajı mideniz kaldırmayabilir. Böyle bitmesi mümkün değil deseniz bile, hayatta herşey mümkündür ve sizin seçimlerinizden ibarettir. Doğru ya da yanlış.



20 Kasım 2015 Cuma

Limitless

 
 
 


Limitless dizisi

Aynı isimli filmden esinlenerek yaratılmış olan Limitless’in başrolünde Jack McDorman(Brian Finch),Jennifer Carpenter(Rebecca Harris) ve filmdeki gibi Bradley Cooper (Eddie Morra)bulunuyor.Teledünya’nın 20. Kanalı Foxcrime’da cuma akşamları 20:45’te  yayınlanıyor. FDA (Food and Drug Administration= Amerikan gıda ve ilaç dairesi) onayı olan NZT 48 isimli bir uyuşturucu hap kullanan insanların hayatlarının nasıl değiştiğini konu alan dizi realiteye  çok yakın bir bilimkurgu. NZT-48 yan etkileri olan bir hap. Kullanırken hayat standardınız gelişiyor ve beyniniz bildiğiniz bilmediğiniz her alanda otomatik gelişiyor.Hap bittiğinde ki tanesi 800 $, kullanan kişinin normal hayata dönüşü vücudunun ''düşüşü'' ile oluyor.
NZT-48  beyindeki her nörona mükemmel şekilde erişebilmesini sağlayan bir hap. Finch ilacı aldıktan sonra on iki saat boyunca hayatındaki her detayı hatırlar; ilaç onu zekileştirmektedir.Ancak ilacın yan etkisi, bir yıl süreyle kullanan kişilerde öldürücü etkilerinin bulunmasıdır. Finch'i gizemli şekilde takip eden senatör Eddie Morra, ilacın bu yan etkilerinin kaldırılması için bir iğne geliştirmiştir. Bu iğneyi, Finch'e FBI ile birlikte çalışması için sağlamaktadır. FBI ise bu gizemli ilaca karşı bağışıklığının bulunduğunu düşündüğü Finch ile ajan Rebecca Harris yardımcılığında çalışmaya başlar.
 
Aksiyona ve ufak çapta bilimkurguya  ilgi duyanlar için güzel bir dizi. Bir de tabii 45 dakikam var biraz dinleneyim/keyif yapayım diyenlere.


 
 
 
 
 
 
 

13 Kasım 2015 Cuma

Truth-Gizli dosya


Truth - Gizli Dosya




Yönetmenliği ve senaryosu James Vanderbilt'e ait olan Truth-Gizli Dosya filmi  Truth and Duty' adlı kitaptan uyarlanmış olup başrollerinde Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Topher Grace, Elisabeth Moss yer almaktadır.





Gizli Dosya, ABD Medya Tarihi'ne geçen gerçek bir olayın; CBS televizyonunda uzun yıllar boyunca yayınlanan ve büyük ilgi gören '60 Minutes' adlı haber programı ekibinin, 2006 yılında görevden alınmasıyla sonuçlanmasının ayrıntılı öyküsünü anlatıyor.

CBS yapımcısı Mary Mapes çok başarılı bir televizyoncudur ve şimdiye dek birçok gizli kalmış gerçeği cesurca ele almış olup bu anlamda büyük bir ün kazanmıştır. Daha önce Ebu Garib Hapishanesi'ndeki işkence skandalını ortaya çıkararak büyük sükse yapmıştır.Seçim öncesinde yine önemli bir haber yapmak istemektedir. Emekli bir asker tarafından kendisine çok ciddi bir iddia içeren belgeler ulaştırılır. İddiaya göre kongre üyesi George Bush'un oğlu ABD eski başkanı George W. Bush’un Vietnam Savaşı döneminde aile bağlantılarını kullanarak askerlik görevini yerine getirmediğine dair bazı kayıtlar eline geçer ve   topladıkları belgeleri 2004 yılında başkanlık seçimlerine bir kaç ay kala CBS ‘de kamuoyuna sunar.




Durum şöyle de özetlenebilir: Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Başkanın askerlik görevlerini yerine getirip getirmemesinden ziyade, bir belge üzerindeki ince detayların(belgelerin hangi tarihte yazılmış olduğu,imza örnekleri ,nokta,virgülüne kadar üzerinde durulmuş olması) anlam katmış filme. Zira ispat edilmesi gereken yükümlülülükler var.

Bu film, haber sunumlarının önemini ve  nasıl yapıldığını  anlatıyor. Kısacası bir konu gerçekten sağlam bilgilere dayanılarak sunulmalıdır!  
Filmi izleyince kamera arkasını merak ettim ve  edindiğim bilgileri  altta paylaştım.Robert Redford’un neden başrole uygun görüldüğünü araştırdım.

Vanderbilt şöyle anlatıyor: "Bu filmdeki oyuncu seçimlerinin en zoru, Dan Rather'dı. Amerika'da onun sesini dinleyerek büyüdüyseniz, bu tarihinizin bir parçasıdır. Dan bir odaya girdiğinde, oranın ağırlık merkezi olur. Bizim de böyle ağırlığı olan birine ihtiyacımız vardı. Bir efsaneyi, bir efsane oynamalıydı."

Robert Redford olayı şöyle hatırlıyor: "Komikleştirmeden kişinin özünü aktarmam gerektiğini düşündüm. O çok efendi, düzgün biri; olayları kurcalamak isteyen karanlık bir yanı vardı ve bir şeyleri rahatsız etmeyi önemsemiyordu. Ancak yüzeyde çok ağırbaşlı, eski moda ve kibar biri."
Redford şöyle anlatıyor: "Rather'ın özünü kavramanın bir yolu da onunla, Cate'in canlandırdığı Mary Mapes arasındaki ilişkiyi geliştirmekti. Onların sadakati filmin özüydü."
 

Vanderbilt şöyle anlatıyor: “Ben de CBS skandalından herkes kadar haberdardım ama haberi okuduğumda, perde arkasında aslında neler olduğunu bilmediğimi fark ettim. Sinemasal açıdan, perde arkasındaki dünyada olmanın nasıl olacağını, zirveye çıkmış ve dibe vurmuş deneyimli gazetecilerin gözünden görmenin nasıl olacağını hayal ettim.”

vanderbilt'in senaryosunun ve TRUTH'un doğruluğu sorulan Dan Rather şöyle diyor: "Sadece çok doğru olmakla kalmıyor, şaşırtıcı derecede doğru." 

Oyuncu kadrosuna Blanchett'in dahil edilmesi ise şöyle izah edilmiş."Listemizin en tepesinde Cate Blanchett vardı ama ona olabilecek en kötü zamanda görüşmeye gittik - Blue Jasmine'le En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandıktan sonra. Ona dünyadaki her şey teklif ediliyordu, diğer yandaysa ilk kez yönetmenlik yapacak olan Jamie vardı. Ama Cate senaryoya dönüş yaparsa - ki yaptı - durumu izah edebilirdik. Cate, Jamie'nin yönetmenliğe katacağı vizyona tepki veriyordu." 

Blanchett şöyle diyor: "Genelde senaryoları çok yavaş okurum, ama Jamie'nin TRUTH senaryosunu tek seferde okudum. Bir başladınız mı, kaptırıyorsunuz. Gerçek hayattaki kahraman için de böyle bir tecrübe olmuştur. Beni ele geçirdi."


Zaferden çöküşe giden olaylar içinde, TRUTH'ta Mapes ve Rather arasında kopmayan saygı ve sevgi bağı var. 
"Adeta bir baba-kız ilişkisi" diyor Vanderbilt. 


5 Kasım 2015 Perşembe

The Intern- Stajer


(Tecrübe asla eskimez)The Intern -Stajer
 
 

Robert De Niro & Anne Hathaway başrolleri paylaşıyorlar.

Hayata bağlı,çok sevdiği eşini kaybetmiş"Yeterince beraber olamadık, sadece 42 yıldır evliydik"diyen 70 yaşında emekli bir adam düşünün.(Robert De Niro) Eski toprak tabir edeceğimiz nitelikte. Böyle bir adamın yaşadığı evliliğe  imrenilmez mi?. Hele günümüzde yaşanan ilişkileri görünce…. Bu adam her sabah 7.00'kalkıp kendini sokaklara ‘’atıyor’’’. İşe yetişmek için değil,parası var.Spor yapıyor, sosyalleşiyor, müzelere, kurslara gidiyor ama vakit bir türlü geçmiyor.Ona bir iş lazım.
Ve ne yapıyor; duvarda gördüğü internet üzerinden kıyafet satan bir alışveriş sitesinin 'Yaşını almış insanlara stajyer programı' ilanına başvuruyor. Mülakat sonrası şirketin genç ve meşgul kurucusu olan kadının (Anne Hathaway) asistanlığına getiriliyor.
Ona göre hayatın keyfi burada başlıyor. Zamanı dolduğu gibi birden kendini asistanlığını yaptığı genç kadını  çaktırmadan, yavaş ve derinden ,onun yaşam tarzını gözlemleyerek sahipleniyor. Hiçbir şeye karışmıyor,yeri geldiğinde fikrini söylüyor. Karşısındaki insanların nelerden hoşlanıp hoşlanmayacaklarının tahlilini tecrübesiyle çok iyi yapıyor. Sakinliği, soğukkanlılığı ve pozitifliği onu vazgeçilmez kılıyor. Birinin teselliye mi, şöfore mi? Masanın toplanmaya mı?ihtiyacı var.Bir bakıyorsunuz çoktan durum değerlendirmesi yapılmış ve işlem tamamlanmış.  

Film hem güldürüyor, hem düşündürüyor. Bir yandan da göz dolduruyor. Aktörler öyle doğallarki siz de filmle bir bütün oluyorsunuz.

Bu film 'Kadın çocuk bakar, erkek işe gider', 'Emeklilikten sonra çalışılmaz', 'Yaşlılar evde oturur', 'Her şeyin bir yaşı, yeri, zamanı vardır', 'Bu yaştan sonra aşık olunmaz' gibi klişeleri çürütmüş.
Daha fazla detaya gireceğime, siz en iyisi filmi izleyin.