Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Mayıs 2017 Çarşamba

OSMANLI SUBAYI- THE OTTOMAN LIEUTENANT


 
 
 
 

Türk-Amerikan ortak yapımı olan Osmanlı Subayı Birinci Dünya Savaşı yıllarında geçiyor ve idealist bir Amerika’lı hemşire ile bir Türk subayının aşkını konu alıyor.  Lillie(Hera Hilmar), doktor olan ağabeyinden kalan tıbbi malzemeleri Türkiye'ye, yoksulluk ve savaşla boğuşan insanlar adına Van'a getirmek için Philadelphia’dan yola çıkıyor. İstanbul’a vardığında Melih Paşa(Selçuk Yöntem) onu İsmail’in(Michiel Huisman) refakatinde doğuya yolluyor. Lillie ve İsmail arasında filizlenen aşk belli bir duygusal safhada tutuluyor. Yardım götürdüğü hastahanenin başhekimi Woodruff (Ben Kingsley)Lillie'ye hem hastahanenin hem de bulundukları coğrafyanın  bir kadına uygun olmadığını dolayısıyla geri dönmesini söylemesine rağmen ona  kabul ettiremiyor.

 

Komutan Halil’ in de (Haluk Bilginer) farklı gerekçelerle Lillie'nin kalmasına itirazları var. Ancak genç kadın tüm itirazlara rağmen savaşın eşiğindeki bölgede ve iki aşk arasında kalmayı seçiyor.

Joseph Ruben'in yönettiği filmin senaryosu Jeff Stockwell’e ait. Başrolleri  Josh Hartnett, Michiel Huisman, Hera Hilmar ve  Ben Kingsley paylaşıyorlar. Haluk Bilginer ve Selçuk Yöntem ise yan rollerdeler.

 

 

Jude’ın (Josh Hartnett) Lillie'ye ifade edemediği duyguları var. İsmail’e karşı ise içten içe geliştirdiği kin ve kıskançlıkları mevcut.


Filmin teknik aşamaları açısından başarılı bir sanat yönetimi ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Fragmanlarda fazlaca öne çıkarılan Haluk Bilginer ve Selçuk Yöntem’in  sahneleri filmde çok etkili değil.


Genç oyuncular arasında en beğendiğim performans Lillie’ye ait. Her türlü zor koşulda güçlü ve dimdik ayakta kalan, gözü pek bir kadın karaktere hayat verirken kararlılığı seyirciye fevkalade yansımış. Ben Kingsley ise filme yalın oyunculuğu ile ağırlığını koymuş.



İsmail ve Jude karakterleri pek çok sahneleri olmasına rağmen canlandırdıkları rolleri yeterince vurgulayamamışlar. Yakışıklı olmak başka bir şey yetenek başka.



Filmi izlemek isteyenlere büyük beklenti beslememelerini öneririm.   

 

 

Hiç yorum yok: