Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Şubat 2017 Salı

LION

 

Lion, başrollerini Dev Patel, Nicole Kidman,  Rooney Mara ve David Wenham'ın paylaştıkları bir gerçek hayat hikayesini konu alıyor. Senaryosu uyarlanmış olan filmin özellikle görüntü yönetmeni Greig Fraser'i takdir ettim,zira bir dram işlenirken yakın plan çekimleri ile yüz ifadelerini görmeyi önemserim.

 

 

Başroldeki Dev Patel'e ayrıca hayranım. Bir oyuncu olarak bakışlarını ve yüz ifadelerini çok iyi kullanıyor.

 

 

 

Lion; 5 yaşında annesinden kopan Saroo Brierley'in gerçek hayat hikayesini anlatıyor. Hindistan'da dünyaya gelip yanlışlıkla bir trene binmesi sonucunda ailesinden ve ülkesinden kopuyor , nihayetinde bir Avustralya'lı çift tarafından evlat edinilerek  yetiştiriliyor. Saroo 25 yıl sonrasında Hindistan'a dönüp annesini bulmaya çalışıyor.

 

 

 

Filmin çocukluk yıllarına dayanan birinci kısmı fazlasıyla uzun tutulmuş ve akıcılığı mükemmel değil.  Yönetmen Garth Davis , çocuk fahişe satıcıları da olmak üzere binbir türlü tehlikeden kaçan Saroo’nun yanlızlık ve korku dolu hikayesini tamamiyle objektif bir biçimde yansıtmış.

 

 

Evlatlık olarak verilen çocuklara titizlikle öğretilen sofra adabı  detayı da güzel işlenmiş. Saroo'nun yokluktan varlığa geçişi çok yalın sahnelerle izleyiciye sunulmuş. Sue(Nicole Kidman) ve John (David Wenham) Saroo’yu evlat ediniyorlar.

 

 

Filmin ikinci yarısı, yirmi yıl sonraki yetişkin Saroo’nun  (Dev Patel) Hindistan’daki ailesini bulmak için elinden geleni yapmasına odaklanıyor. İlk başta Saroo, Sue ve John’u ebeveynleri olarak kabul etmiş, eski hayatıyla pek ilgilenmeyen biri gibi görünüyor, fakat okulunda tanıştığı Hint’li öğrencilerle arkadaş olmaya başlayınca biyolojik ailesi hakkındaki anıları tazelenmeye  başlıyor. Hatta Saroo’nun bir Hint tatlısı aracılığıyla anılarının canlandığı sahnedeki performansı çok  etkileyici.Görüntü yönetmeninin çekimleri  Dev Patel'in oyunculuk performansı ile  birleştikçe her kareye  ayrı lezzet katılmış. Ayrıca 5 yaşında çocukken  kaybolduğu yollardaki flash backler çok iyi harmanlanmış. Greig Fraser'in bütün karakterlerin duygularını izleyicilere net aktarabilmek için seçtiği planlar beni ziyadesiyle mutlu etti.

 

Saroo, Google Earth'ü ve bulduğu tüm haritaları işaretleyerek kullanmak suretiyle kaybolduğu mevkiiyi ve  ailesinin yaşadığı kasabayı bulmaya gayret ediyor. Sue ve John'a derin hürmet ve sevgi çerçevesinde araştırmalarını anlatıyor.

 

Sue ile  Saroo’nun  sevgi ve ailenin ne anlama geldiği hususundaki diyalogları aslında  gerçek ‘’anne – oğul ‘’ olmadıklarından ötürü içerik açısından anlaşılmaya değer olduğu kadar oyunculuk performansı açısından bakıldığında ayrı bir hassasiyete sahip.

 

 

Saroo'nun kız arkadaşı (Lucy'i)  canlandıran Rooney Mara ise Saroo’ya araştırmalarına devam etmesi için motivasyon sağlıyor, fakat bir karakter olarak hikayeye fazla katkısı yok.

 

 

Çok duygusal bir film olan Lion'un finali de kendisine yakışan nitelikte.

 

Lion, 6 dalda  Oskar ödülüne aday görüldü.   Sırasıyla uyarlama senaryo,orjinal senaryo ,en iyi yardımcı erkek oyuncu ,görüntü yönetmenliği,en iyi yardımcı kadın oyuncu ve en iyi film dalları. 

 

Vakit ayırabilirseniz izlemenizi  öneririm.

 

 
 
 
  

Hiç yorum yok: