Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Aralık 2014 Pazar

Kırımlı: Aşkta ve Savaşta





Kırımlı: Aşkta ve Savaşta, 2011 yılında hayatını kaybetmiş Kırım Türklerinin acılarını yansıtan Cengiz Dağcı'nın 1956'de yayınlanan ilk romanı "Korkunç Yıllar"dan yola çıkılarak senaryolaştırılmış. Yönetmen Burak Arlıel imzası taşıyan filmin senaryosunu Nil ve Atilla Ünsal kaleme almışlar. Yapımcısı Ayfer ve Avni Özgürel.
Herhangi bir savaş filmi izlemeyeceksiniz gittiğinizde. Karakterler öyle doğallerki. Çekimde belliki çok ciddi hava şartlarıyla mücadele etmişler. Uykusuz ama gönülden çalışmışlar. Pes etmek diye bir şeyin olmadığı bir dünya.

Murat Yıldırım, Selma Ergeç, Bülent Alkış ile Gülçin Santırcıoğlu'nun oynadığı filmde, II. Dünya Savaşı sırasında Alman esir kamplarında tutulan Tatar esirlerin çektiği acılar ve yaşanan insanlık dramı anlatılıyor.
II. Dünya Savaşı başladığında Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan halklar gibi Kırım Türkleri de askere alınıp cepheye sürülür. Rus milliyetçisi siyasetin baskısına maruz kalan Sadık Turan(Murat Yıldırım) Kırım’da doğmuştur, Kızıl Ordu safında subay olarak bir yandan hayatta kalma diğer yandan birlikte cepheye gönderildiği arkadaşlarına siper olma mücadelesi içindeyken Almanlara esir düşer ve hayatta nasıl kalabileceğine dair kendi içinde (kimseyle paylaşmadan) çözümler üretir. Ve kısa süre içinde milli kimlikleri dışında inançlarını yaşamalarının engellendiğini, camilerinin yıkıldığını görür. Bu vesile ile görselleri de güzel.

Tam vurulacakken zekasını salisede(çünkü tetik çekilmek üzeredir) çok iyi kullanır diğer esirlerden farklı olarak (silahların yapım ülkelerine ve menzillerine kadar eğitimlidir) ve Almanca biliyor olmasını akıllıca kullanarak kendi şansını kendi yaratır. Önce esir kampında irtibat görevlisi seçilir; ardından Berlin’in Kırım’ı Ruslardan kurtarıp özgürlüğüne kavuşturma vaadiyle Müslüman Türklerden birlikler oluşturma kararı doğrultusunda Alman ordusunda görevlendirilir.
Ancak kısa süre sonra Sadık Turan Almanya’nın kendilerine oyun oynadığının farkına varır ve Tatarları Kırım’ın kurtuluşu için örgütlemeye başlar.

Sadık bu süreçte hayatının aşkı Maria’yla(Selma Ergeç) tanışır. Maria Nazi ordularının işgaline uğrayan Polonya’da direniş safında mücadele veren bir genç kızdır. Sadık, Kırım’ı kurtarma geleceğe uzanma hayaline Maria ile birlikte yürüyecektir artık.
Sadık seçimlerini insanları iyi tanıyıp fırsata dönüştürdüğü bu riskli yolda, asla tereddüt etmeden, umuttan vazgeçmeden, esaretin, yokluğun, ezilmişliğin karşısında dik durabilmek için vatan sevgisine ve özgürlük hasretine tutunan yürekli bir vatanseverin gerçek hayat hikâyesinden yola çıkan “Kırımlı”, yalnızlığa mahkûm bir hayatın beklenmedik bir aşkla adeta yeniden hayata dönüyor.Halbuki tüm duyguları tutsak.

Murat Yıldırım’ın Almanca’sına 10 üzerinden 7 veririm. Belliki çok disiplinli bir çalışma sistemi var kendisinin . İyi öğrenmiş repliklerini sadece birkaç kelimenin telaffuzunda ufak hatalar var o da kabul edilebilir. Aslında filmin başından beri beni sürükleyen Murat Yıldırım’ın sessiz, sakin ve sabırlı gözlemleri olan biteni doğru değerlendirip nasıl ve ne zaman harekete geçeceğini hesap etmesi oldu. Kendimi gördüm onda. Ben tabii ki savaşta değilim ancak onun canlandırdığı karakterin özelliklerine haizim.
Selma Ergeç zaten Türk bir baba ile Alman bir annenin çocuğu Almanca’sına hiç şaşırmadım. Ben buna mükemmelliyetçi olduğumdan dikkat ettim, kusur bulup tenkit etmek için değil. Açık konuşmam gerekirse bu filme gitmek için bir sebebim daha vardı. Herkes böyle zor şartlarda çalışmayı kabul etmez. Konu savaş olduğu için sürekli kirli -leş gibi bir görüntüde olacak. Çok sevilen artistler ekseriyetle görkemli rollerle seyircinin karşısına çıkmayı tercih ederler. Mesela bir villada yaşayan temiz giyimli ,bakımlı takım elbiseli, rugan ayakkabılı  bir karakteri canlandırmak da var. Benim için mühim olan bir adam yakışıklı mı değil mi ,saçını sağa mı tarıyor,tırnakları bakımlı mı değil mi? önemli değil. Bana canlandırdığı karakterde ne veriyor? Beni koltuğa yapıştırıyor mu? Yani rolünün hakkını veriyor mu ve iş disiplini bunlar önemli! Oyuncunun normal halini oynadığı filmin galasında zaten görüyorum.
Hazır vizyonda iken izlemek arzusundaysanız kaçırmayın. Ben üzülerek bazı izleyicilerin savaştan sıkılarak salonu terkettiklerine şahit olduğum için gidecekleri şimdiden uyarmak isterim. Lütfen bunun bir savaş filmi olduğunu bilerek gidinki film bitmeden çıkmayın.