Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

26 Haziran 2016 Pazar

46 YOK OLAN DİZİ FİNALİ



                                




46 Yok Olan dizisinin 24.6.2016 tarihinde yayınlanan final bölümünün ardından  bu güzel ve benzersiz proje için yapımcısı Nunova filmi ve yayıncı kuruluşu Star Tv’yi tebrik ediyorum.


Zira zor bir konunun arkasında durdular.Bilimsel bir senaryo ile dalında tek olmak suretiyle fark yarattılar. Dizi rakipsizdi. Görsel zenginlik içeriyordu.Sanki bir Amerikan dizisinin telif hakkı satın alınıp Türkçe dublaj ile sunulmuştu. Teknoloji fevkalade kullanılmıştı.

 Yayın günü dışında hiç bir değişiklik yapılmadı. ''Benim reyting kaygım yok, ben kendime güveniyorum diyen''bir dizi oldu.

Kendi seyirci kitlesini yarattı ve bu kitle yayın saatinden, yayın gününden, konusundan ötürü yapılan tüm eleştirilere rağmen sadakat ile diziyi finaline dek izledi. Bunun gibi diğer eleştiri ve sorularınızı sizlere dizi başladığı tarihte  tek tek soru- cevap niteliğindeki  yazımda açıklamıştım.

Demek ki  istenince bir dizinin formatı;
1,5 saat yerine sadece 1 saat olabiliyormuş.Hem de teknolojinin üst düzey kullanımıyla, kimya,genetik,biraz bilimkurgu, aksiyon gibi içerik zenginliği ile.

İzlerken yoğun bakımda yatan felç hastasının senaryo bakımından hatasına rastlasam da,ben her zaman olumlu eleştiri yapmak istediğimden, dizinin tüm bölümlerini izleyip kısaca geçmeyi doğru buldum.  
Bir felç hastası yoğun bakımda beş sene hareketsiz yattığında birden kalkamaz; bırak 10 metre yürümeyi, bacaklar çekmez. Çok geçmeden baş da döner.  Hasta yığılıp kalır.  Tek hatalı sahne bu idi.  

46'nın konusunu bilmeyenler için kısaca anlatayım.
Murat Günay(Erdal Beşikçioğlu) babasının kurduğu bir vakıf üniversitesinde genetik profesörlüğü yapmaktadır. Kendi alanında Türkiye’nin en iyileri arasındadır. Ancak çift karakterlidir. 15 yıl önce babası onun ve kızkardeşi  Ezo'nun gözleri önünde öldürülür. Ezo bu olaydan çok kötü etkilenmekle kalmaz, üstelik sürekli depresyon ilaçları kullanır ve bir gün aşırı doz dolayısıyla felç geçirir. Murat kardeşi için tıbbın bütün imkanlarını kullanır, fakat kardeşine yardımcı olamaz. Bir gün artık kardeşi için tıbben hiçbir şey yapılamayacağı söylenir. Murat bunu kabullenemez, nihayetinde artık kendi başına kardeşini kurtarmaya karar verir. Evinin bodrum katında kurduğu laboratuarında deneyler yapar ancak deneği yoktur. Tek çare kendini denek olarak kullanmaktır.

Türkiye'miz değişime, yeniliğe hiç hazır bir toplum değil. Alışılmışın dışına çıkıldığında hemen itiraz edilir, tenkitler ise ardarda gelir. Bu dizi kendi dinamiklerini getirdi, kabul ettirdi, üstelik  yayıncı kuruluş buna sahip çıktı. ''Eski köye yeni adet getirme'' olgusunu yıktı. Alabilecekleri tüm eleştirilere hazır bir strateji ile başladılar ve bitirdiler.   
Bence dizi,ana karakter Murat Günay'ın bakış açısından incelediğimizde, kaldığı yerden yeni bir başlangıç yapabilecek nitelikte bir sonla bitirildi.  ''Ölmesi'' gereken yani artık dizinin devam etmesi halinde, konuya hizmet etmeyecek tüm karakterler öldüler. Bundan belki bir ila üç sene sonrasında yeniden böyle bir ya da benzeri konu işlenmesi planlanmaktaysa ''Yaşaması '' gereken karakterler hikayeye hizmet etmeleri için hayattalar.